ACAMINAR TRAVEL 
      
      EDITORIAL PIOLET
      Regístrate y podrás suscribirte al boletín de senderismo
Inicio Directorio Catálogo Agenda Revista Territorio Enlaces Extranet
> Territorio > Listado/Buscador > Valle de Barravés (Valle)
25/10/2021 Iniciar sesión Registrarme español ca en


Buscar un nombre (o parte del nombre) de un territorio

Valle de Barravés (Valle) - Ficha Geográfica de Senderismo
Nombre
Valle de Barravés
Tipo de territorio
Valle
Ubicación administrativa
España
    Aragón
        Huesca
    Cataluña
        Lérida
Árbol de ubicación
Arbol de Relaciones
Descripción detallada

La Vall de Barravés és una vall dels Pirineus centrals, al vessant sud. Forma la capçalera del riu Noguera Ribagorçana.

Els límits d’aquesta vall segueixen les carenes de les muntanyes que l’envolten. D’aquestes muntanyes, les més importants son: al nord, dominant visualment la vall, el Pic del Port de Viella (conegut com a Pic de Sarraera), de 2.605 metres d’alçada. Per la part de ponent, Pic de Molières (o Mulleres), Russell i Vallhiverna, tots de més de tres mil metres, i per la part de llevant els Besiberri Nord, del Mitg i Sud i el Comaloforno, que superen també aquella alçada.

El límit nord coincideix, doncs, amb l’eix axial pirinenc i les valls de l'Éssera i d’Aran. A l'est limita amb la vall de Boí, i a l’oest amb la vall de Castanesa. Pel sud arriba fins a la confluència amb aquestes dues valls, a uns 900 metres d’altitud.

Administrativament és un territori força repartit: Ribagorça la part aragonesa, municipi de Montanui. Vall d'Aran la zona nord, terme de Viella e Mijaran. Alta Ribagorça la resta, però encara aquesta repartida entre els municipis de Vilaller –la major part– i Vall de Boí (nom actual del municipi de Barruera).

Històricament el nom “...de Barravés” és ja documentat al segle XI (en raó de la donació de l’església de Cóll a Sant Andreu de Barravés), actualment, però, en ser repartida la vall entre tres comarques (Vall d’Aran, Ribagorça i Alta Ribagorça), les referències i localitzacions es fan sota la forma administrativa. Mossèn Anton Navarro (fill de Vilaller, any 1867) canta al riu Noguera i a la vall del Barravés al “Poemari del Ribagorça”, que precisament comença “Des de les fonts de Mulleres… a les planes de Corbins…".

En l’àmbit cultural són conegudes les baixades de falles, cap a Sant Joan, a Senet i a Aneto, i la fira de bestiar de Vilaller. Les capelles i esglésies –en general poc importants– de les poblacions són romàniques, amb restes preromàniques en algunes. Part de la vall és dintre de la zona d’especial protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i –una altra part– del Parc de Posets-Maladeta.


Descripción -
Origen: wikipedia
Licencia de uso: GNU-GFDL

Hazte voluntario para editar la descripción, mapa o imágenes de esta ficha.  

   


      ACAMINAR TRAVEL

Inicio | ¿Quienes somos? | Nota Legal | Contacta con nosotros | Publicidad
Excepto donde se indique, el contenido de este sitio web está protegido por una licencia Creative Commons
Designed and Powered By WEBDESENDERISMO.COM & SENDERISMO.NET 2001-2021