ACAMINAR TRAVEL 
      
      EDITORIAL PIOLET
      Si et registres podràs rebre al teu correu el butlletí de senderisme
Inici Directori Catàleg Agenda Revista Territori Enllaços Extranet
> Territori > Llistat/Cercador > Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Parc Nacional)
18/10/2021 Iniciar sessió Registrar-me es català en


Cerca un nom (o part del nom) d'un territori

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Parc Nacional) - Fitxa Geogràfica de Senderisme
La Ruta dels Llacs
Imatge: Autor: David gaya
Origen: ca.wikipedia.org
Llicencia d'ús: GNU-GFDL
Nom
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Tipus de territori
Parc Nacional
Ubicació administrativa
Espanya
    Catalunya
        Lleida
Arbre de Relacions
Allotjaments
publicacions
Descripció detallada També en altres idiomes:

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un espai natural protegit de l'Alt Pirineu de Lleida. És un dels dotze parcs de l'Estat Espanyol amb la categoria de Parc Nacional i l'únic que hi ha a Catalunya. Fou declarat parc nacional el 21 d'octubre de 1955.

Està situat a la part central de la Serralada Pirinenca entre les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Vall d'Aran i el Pallars Jussà. El nucli central del parc està en els termes municipals de Vall de Boí i Espot.

La geografia del parc és d'alta muntanya perque gran part del territori s'alça més amunt dels 1.000 m amb pics que superen els 3.000 m d'alçada. Hi ha gran abundància de llacs d'origen glacial quaternari. Hi destaquen dues valls, a l'oest la vall del riu Sant Nicolau amb els característics prats i meandres d'on ve el nom d'Aigüestortes. I a l'est la vall del riu Escrita amb l'Estany de Sant Maurici.

El parc té un gran valor biològic. Els grans desnivells que presenta fan que hi hagi diferents ecosistemes: prats, conreus i boscos caducifolis a les cotes més baixes, boscos perennes a les cotes mitjanes, i prats i rocalls d'alta muntanya a les cotes més altes. El fet que faci molts anys que està protegit així com la seva inaccessibilitat natural ha preservat la flora i la fauna en un estat força salvatge. Malgrat tot l'emprempta de l'home és inevitable, el parc encara és explotat per la ramaderia, el turisme i les centrals hidroelèctriques.

Situació i àmbit del parc

El parc té 40.852 ha. de superfície en dos zones de protecció diferenciades, la zona interna i la zona perifèrica. La zona interna és el propi Parc Natural i té 14.119 ha. Les 26.733 ha. de la zona perifèrica envolten la zona interna i estan destinades a protegir-la de la influència humana.

La zona interna es troba íntegrament als municipis de Vall de Boí i Espot. A la vessant de Boí n'hem de distingir la vall del Riu Sant Nicolau i la capçalera de la vall del riu Noguera de Tor. Entre els estanys Llong i Llebreta el riu de Sant Nicolau forma els característics meandres que donen el nom d'Aigüestortes, aquests meandres, que no són exclusius d'aquest lloc, es formen pel replenament de sediments sobre antics llacs glacials.

A la vessant d'Espot s'hi troba el riu Escrita i l'estany de Sant Maurici. Aquest llac, com molts altres dins del parc, té les aigües reelevades mitjançant un conjunt de preses per poder-ne treure un millor rendiment hidroelèctric. El llac es troba sota els imponents Encantats. Aquest conjunt format per l'estany de Sant Maurici i els Encantats és l'altra de les estampes característiques de la bellesa del Parc.

La zona perifèrica inclou els municipis de Vielha e Mijaran i Vilamòs a la Val d'Aran; de Vilaller i Vall de Boí a l'Alta Ribagorça; La Torre de Cabdella al Pallars Jussà; i Espot, Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu i Sort al Pallars Sobirà. En aquesta zona perifèrica s'hi troben indrets de gran bellesa i valor naturalístic, com el bosc de la Mata de València, les valls de Gerber i Cabanes, el circ de Colomers, el circ de Tord, el circ de Saboredo, la ribera de Valarties, els estanys de Cabdella, el pic de Montardo i molts d'altres.

Senderisme

Durant l'estiu el parc s'omple de senderistes que recorren tots els camins. El sender de gran recorregut transpirinenc, GR11, creua el parc de banda a banda.

Les excursions fàcils més recomanables són:

 • A la part de Boí, des de l'Estany Llebreta fins a l'estany Llong tot seguint el riu Sant Nicolau. En aquest recorregut es pot contemplar els magnífics prats i meandres d'Aigüestortes.
 • A la part de estany de Sant Maurici, des de Sant Maurici cap a l'estany Ratera i fins al mirador sobre el llac. Des de aquí es pot contemplar el estany de Sant Maurici des de la millor perspectiva.
 • També des de Sant Maurici cap a la vall de Monestero, impressionants avetoses i rierols similars a Aigüestortes.

Amb una mica més de dificultat:

 • Travessa Espot-Boí pel Portarró d'Espot, amb panoràmiques inoblidables.
 • Travessa Arties-Espot pujant cap al Refugi de la Restanca passant després per Colomers, Amitges i baixar cap al estany de Sant Maurici.

Pels més agosarats:

 • La cursa Carros de foc.

Descripció -
Origen: wikipedia
Llicencia d'ús: GNU-GFDL

Fes-te voluntari per editar la descripció, mapa o imatges d'aquesta fitxa.  

   


      PEUDEGAT

Inici | Qui som? | Nota Legal | Contacta amb nosaltres | Publicitat
Excepte a on s'indiqui, el contingut d'aquest lloc web està protegit amb una llicència Creative Commons
Designed and Powered By WEBDESENDERISMO.COM & SENDERISMO.NET 2001-2021