BONVIURE 
          
            EDITORIAL PIOLET
          Si et registres podràs rebre al teu correu el butlletí de senderisme
Inici Directori Catàleg Agenda Revista Territori Enllaços Extranet
> Territori > Llistat/Cercador > Vall de Barravés (Vall)
25/10/2021 Iniciar sessió Registrar-me es català en


Cerca un nom (o part del nom) d'un territori

Vall de Barravés (Vall) - Fitxa Geogràfica de Senderisme
Nom
Vall de Barravés
Tipus de territori
Vall
Ubicació administrativa
Espanya
    Aragó
        Osca
    Catalunya
        Lleida
Arbre d'ubicació
Arbre de Relacions
Descripció detallada

La Vall de Barravés és una vall dels Pirineus centrals, al vessant sud. Forma la capçalera del riu Noguera Ribagorçana.

Els límits d’aquesta vall segueixen les carenes de les muntanyes que l’envolten. D’aquestes muntanyes, les més importants son: al nord, dominant visualment la vall, el Pic del Port de Viella (conegut com a Pic de Sarraera), de 2.605 metres d’alçada. Per la part de ponent, Pic de Molières (o Mulleres), Russell i Vallhiverna, tots de més de tres mil metres, i per la part de llevant els Besiberri Nord, del Mitg i Sud i el Comaloforno, que superen també aquella alçada.

El límit nord coincideix, doncs, amb l’eix axial pirinenc i les valls de l'Éssera i d’Aran. A l'est limita amb la vall de Boí, i a l’oest amb la vall de Castanesa. Pel sud arriba fins a la confluència amb aquestes dues valls, a uns 900 metres d’altitud.

Administrativament és un territori força repartit: Ribagorça la part aragonesa, municipi de Montanui. Vall d'Aran la zona nord, terme de Viella e Mijaran. Alta Ribagorça la resta, però encara aquesta repartida entre els municipis de Vilaller –la major part– i Vall de Boí (nom actual del municipi de Barruera).

Històricament el nom “...de Barravés” és ja documentat al segle XI (en raó de la donació de l’església de Cóll a Sant Andreu de Barravés), actualment, però, en ser repartida la vall entre tres comarques (Vall d’Aran, Ribagorça i Alta Ribagorça), les referències i localitzacions es fan sota la forma administrativa. Mossèn Anton Navarro (fill de Vilaller, any 1867) canta al riu Noguera i a la vall del Barravés al “Poemari del Ribagorça”, que precisament comença “Des de les fonts de Mulleres… a les planes de Corbins…".

En l’àmbit cultural són conegudes les baixades de falles, cap a Sant Joan, a Senet i a Aneto, i la fira de bestiar de Vilaller. Les capelles i esglésies –en general poc importants– de les poblacions són romàniques, amb restes preromàniques en algunes. Part de la vall és dintre de la zona d’especial protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i –una altra part– del Parc de Posets-Maladeta.


Descripció -
Origen: wikipedia
Llicencia d'ús: GNU-GFDL

Fes-te voluntari per editar la descripció, mapa o imatges d'aquesta fitxa.  

   


            PEUDEGAT

Inici | Qui som? | Nota Legal | Contacta amb nosaltres | Publicitat
Excepte a on s'indiqui, el contingut d'aquest lloc web està protegit amb una llicència Creative Commons
Designed and Powered By WEBDESENDERISMO.COM & SENDERISMO.NET 2001-2021