TABEI ADVENTURES
      
      BONVIURE
      Si et registres podràs rebre al teu correu el butlletí de senderisme
Inici Directori Catàleg Agenda Revista Territori Enllaços Extranet
> Revista > Llistat > Article
29/11/2020 Iniciar sessió Registrar-me es català en


      TABEI ADVENTURES

Revista - Cròniques (Cròniques d`excursions i recomanacions d`itineraris)
Pujada al Bachimala i al Posets
EditorJosep Sans March
Data30/08/2006

Breu crònica de l´estada a Gistaín (Bal de Chistau) del Pirineu Aragonès, durant quinze dies del mes d´agost del 2006.

Bachimala 3.177 m.

El dia 5 d´agost, en Jaume, l´Emili, la Maria, de 15 anys, la Núria, de 14 anys i en Pep, vàrem decidir de pujar al Bachimala.

Havent dormit a la població de Gistain, i d´anar amb coche fins el Refugi de Biadós, a les 6 del matí, vàrem començar la caminada. Encara era fosc.

Es comença des de darrera del Refugi i per dins d´un bosc que fa guanyar metres d´alçada. El camí està marcat amb fites. En uns 35 minuts aproximadament, vàrem arribar a una pista forestal que, cap a l´esquerra, va a parar a la Vall de Tabernés, pista que no s´ha de agafar.

Just al arribar a la pista, la vàrem creuar, i continuàrem pujant passant junt a una cabana (del Sarrau 2.040 m.), que es a tocar tot just s´arriba a la pista esmentada. Des de que es deixa la pista i fins el coll del Senyal de Biadós a 2.538 m., es un camí ben definit que transcòrre per prada ascendent i per la carena entre dos barrancs (Vall de Oriels i barranc de Bachimala).

A les 8 del matí vàrem arribar al coll del Senyal de Biadós on la vista ja comença a ser molt bonica.

Un cop arribats al coll, hi ha dues alternatives, o bé pujar per la Punta del Sabre 3.136 m. i anar seguin la cresta fins al cim del Bachimala, o bé passar per sota de la Punta del Sabre i del Bachimala, per pujar a aquest cim per el seu costat esquerra.

Al no conèixer el grau de dificultat de la cresta de la Punta del Sabre, i el fort vent que bufava, va fer que ens decantèssim per vorejar, a mitja alçada, el circ dels dos cims i pujar al Bachimala pel seu costat esquerra, es a dir, sense passar per la Punta del Sabre, tot això per camí amb fites.

Així que vàrem estar a sota del Bachimala, comença la pujada també forta però que es de bon fer.

Aquesta ascensió ens porta fins el coll i desprès a fer la cresta fins a cim. La cresta, que es curta, no te cap dificultat, llevat de l´atenció que sempre cal tenir a la muntanya, i així desprès de 5 hores vàrem fer cim, amb unes vistes espectaculars del Mont Perdut, Vignemal, Culfreda, Posets, Aneto, etc.

Cal recordar que, malgrat ser el mes d´agost i com ens va recodar l´Emili amb raó, per anar a fer un 3.000 sempre cal anar preparar pel fred i la pluja, així com que es recomenable portar guants. La veritat es que a partir d´una certa alçada feia fred i vent.

Posets o Lardana 3.375

Dies més tard, el 12 d´agost, aquesta vegada en Miquel, la Montse i en Pep, vàrem pujar a Posets.

A 3/4 de 6, encara fosc, vàrem començar la caminda. Des del peu del Refugi de Biadós, i seguint una pista que passa entre les Bordes de Biadós, s´arriba a uns indicadors que, d´entre altres, es indiquen que fins al cim de Posets hi ha 5,30 hores. A ma dreta dels indicadors, un corriol entre prat ens fa baixar fins el riu, que s´atravessa per un pont, i un altre corriol ens porta fins una pista forestal.

Aquest pista es segueix fins el final, i desprès es comença a pujar bosc amunt seguint les fites. Al principi de la pujada es passa pel costat del Refugi-Cabana del Clot.

El bosc s´acaba sobre als 2.200 metres d´alçada i un cop hem superat uns 500 metres de desnivell d´un total de 1.600 metres a vencer.

Desprès del bosc, un tram amb lleugera inclinació ens porta fins el peu de la canal del glaciar de Posets, canal que amb forta pujada ens fa arribar al coll.

Cal dir que a la canal hi ha diverses fites que la fan pujar per diferents víes, però totes et porten al coll. Nosaltes vàrem pujar pel seu costat esquerra que ens va semblar de més bon fer. Es pasa a prop de la glacera de Posets que lamentablement està molt degradada i reduïda.

Durant la pujada per la canal vàrem coincidir amb diversa fauna (crec que eren cavirols o isards) i fins i tot amb una marta que de ben a prop ens va mirar i escoltar molt descarada però encantadora.

A 3/4 de 10 del matí vàrem arribar al coll, amb una vista impressionant a ambdós costats, ja hi feia molt de fred doncs el día era una mica núvol i amb vent. Des del coll ja es pot observar la cresta final a seguir fins el cim.

La cresta es una mica llarga però molt bonica on sols, com sempre, cal tenir precaució d´estar segurs d´on es posen els peus i les mans. En general hi ha corriol, però en algún tram cal vorejar la roca.

Per fi, a les 10,20 hores, vàrem arribar al cim on va deixar de fer vent. L´espectacle ens va recompensar del esforç de la pujada. La baixada s´ha de fer amb prudència, a la cresta, per la timba que hi ha a ambdós costats, i a la canal per la facilitat de torçar-te un peu o de perdre l´equilibri i anar per terra.

Una baixa molt tranquil·la de 4 hores ens va tornar a portar al Refugi de Biadós a buscar el coche.

Des de el cim l´espectacle es per aplaudir. Val la pena.

Ja que estàvem a la zona, els dies, 1, 7 i 8 d´agost, vàrem aprofitar per pujar las Ibons de Sen, Plan (o Basa de la Mora) i Barbarisa, respectivament, que solen estar a entre 2000 i 2300 metres d´alçada.

Pep Sans- Mataró- Agost de 2006.

  Fes clic en la imatge que vols veure
Aquesta foto està feta des del Coll de Senyal de Biadós, a contrallum, però on el cel ens va encisar.
Massís del Perdut, des de l'Ibon de Plan o Basa de la Mora
Des de la pujada, per l`esquerra del Bachimala, la foto ens mostra, a l`esquerra, la prada ascendent que, des del Refugi de Biadós, al fons de la Vall, ens porta fins el Senyal de Biadós. La Vall que es veu a la dreta de la foto es la Vall de Tabernés.
Massís de Posets des de la pujada al Bachimala. El posets tapat pel núvols i l'Espadas a la seva dreta. A la dreta del tot els Eristes.
Punta del Sabre des del cim del Bachimala, en segon pla els Eristes, al fons el Cotiella i cap el final la Peña Montañesa.
Des de el cim la vista es impresionant.
La glacera de Posets, lamentablement molt reduïda.
Des del Refugi del Ibón de Plan, o Basa de la Mora, on es veu el conjunt del Bachimala, amb la Punta del Sabre a la dreta, i a l`esquerra el Bachimala
Il.luminada pel primer sol, el Punta Suelza 2.972, des de la pujada al Bachimala
En Pep, la Montse i en Miquel al cim de Posets
Una de les espectaculars vistes des del cim de Posets
Ibón gran de Barbarisa


      PEUDEGAT

Inici | Qui som? | Nota Legal | Contacta amb nosaltres | Publicitat
Excepte a on s'indiqui, el contingut d'aquest lloc web està protegit amb una llicència Creative Commons
Designed and Powered By WEBDESENDERISMO.COM & SENDERISMO.NET 2001-2018